vrijdag 20 september 2013

Een traditionele Roast

Als rechtgeaarde (half-) Engelse is het toch wel een verplichting om ooit een echte Roast te maken. Een hele opgave in een keuken van 3 bij 2 meter, maar het is toch gelukt.



Voor 4 personen heb je nodig: 
- een stuk rosbief van 0,8 - 1 kg;
- iets kruimige of vrij vastkokende aardappels;
- winterpeen of wortelen;
- pastinaak (parsnips);
- verse of diepvrieserwten;
- ui,
- knoflook;
- boter en olie
- rozemarijn;
- munt;
- rode wijn

Bereiding van het vlees:
- Sprenkel peper en zout op de rosbief
- Haal de rozemarijn van de stokjes en snij deze fijn
- Mix de fijngesneden rozemarijn met een eetlepel Mustard powder en een beetje olie
- Smeer het mengsel op de rosbief
- Schroei de rosbief op hoge temperatuur dicht in een pan
- Doe de rosbief in een braadschaal met wat ui en knoflook
- Schenk het restant van de rozemarijn-marinade over het vlees
- Braad de rosbief in de oven op 180 graden tot het vlees rosé is (meestal zo'n 40 minuten)
- Laat de rosbief in aluminiumfolie minimaal 10 minuten rusten
- Maak de jus aan met wat rode wijn en de Gravy Granules totdat deze op smaak is
- Zeef de jus voordat je deze op tafel zet



Bereiding van de groenten:
- Schil de aardappelen, wortelen en pastinaak
- Kook de aardappelen en pastinaak zo'n 15 minuten, totdat ze bijna gaar zijn
- Giet deze af in een liefst metalen vergiet
- Schud ze  goed droog, zodat de buitenkant ruw wordt
- Giet de aardappelen en pastinaak in één laag in een reeds voorverwarmde, ingevette ovenschaal
- Doe er wat klontjes boter, of paar scheuten olie overheen
- Voeg desgewenst nog wat rozemarijn, of knoflook toe
- Zet de aardappelen op zo'n 200 - 220 graden in de oven voor zo'n 45 minuten of totdat ze krokant zijn.

- Kook de erwtjes en wortelen
- Serveer de wortelen en erwtjes in een aparte schaal
- Vóór het serveren voeg je een klein beetje boter toe aan de groenten
- Voeg wat verse munt toe aan de erwtjes

Bereiding van de Yorkshire Puddings:
- Zet de oven op 250 graden
- Doe er een bakblik in voor cupcakjes (meestal 6 vormpjes)
- Vul elk vormpje met 1cm plantaardige olie
- Verwarm het gevulde bakblik voor in de hete oven
- Doe de inhoud van de Yorkshire Pudding mix in een kom
- Voeg er water bij (hoeveelheid staat op de verpakking)
- Meng goed door met een garde totdat er geen klontjes meer zijn
- Verdeel de helft van de mix over de 6 vormpjes (kijk uit, HEET)
- Doe de oven meteen weer dicht en wacht zo'n 10-12 minuten

Vergeet vooral niet de Horseradish Sauce (mierikswortelsuas) mee te serveren!

Helaas hebben we zo naar deze maaltijd uitgekeken, dat ik vergeten ben om de "erna" foto's te maken! De gasten hebben er echter wel ontzettend van genoten.

Geen opmerkingen: